Ο Καλός, ο Κακός και ο Αχρείαστος…Ασφαλιστής.

Ας μιλήσουμε για την «Άγρια Δύση» της ιδιωτικής ασφάλισης και συγκεκριμένα για τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο. Αυτόν που έρχεται σε επαφή ένας πελάτης όταν ενδιαφέρεται να ασφαλιστεί ή να κάνει χρήση της ασφάλειας του.

 

Ο τίτλος πιθανόν να σου θυμίζει ταινία γουέστερν για την «Άγρια Δύση» και όχι ένα άρθρο για την ιδιωτική ασφάλιση.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα μέσα στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε κάποιες φορές θυμίζει την «Άγρια Δύση».

Μια σκληρή και απαιτητική καθημερινότητα στην οποία όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε με βάση την εμπειρία μας ως καταναλωτές. Είτε μιλάμε για ένα προϊόν είτε για μια υπηρεσία, στην Ιδιωτική Ασφάλιση βρίσκουμε και τα δύο.

Όπως σε κάθε επάγγελμα έτσι και στο δικό μου, αυτό του Ασφαλιστή, υπάρχουν καλοί και δυστυχώς κακοί επαγγελματίες. Χαρακτηρισμούς που θα δώσει ένας καταναλωτής με βάση την εμπειρία του.

Στην δική μας περίπτωση, μέσα από την εμπειρία του πελάτη από την χρήση του προγράμματος ασφάλισης  που έχει αγοράσει, αν δηλαδή έγιναν όλα όπως του είχε υποσχεθεί ο Ασφαλιστής του ή όχι.

Ο Καλός…

Έτσι, ό πελάτης θα χαρακτηρίσει έναν Ασφαλιστή Καλό, όταν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί και να αποζημιωθεί από το πρόγραμμα ασφάλισής του, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως ακριβώς του είχε υποσχεθεί ο Ασφαλιστής, όταν ξεκίνησε η συνεργασία τους.

Με τον Ασφαλιστή να έχει κάνει σωστή ανάλυση των αναγκών του πελάτη και να του έχει προτείνει το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα, ώστε να τον προστατέψει και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του.

Ο Κακός…

Από την άλλη, ο πελάτης θα χαρακτηρίσει Κακό έναν Ασφαλιστή, όταν δεν θα καταφέρει να αποζημιωθεί ή να εξυπηρετηθεί.

Όταν δηλαδή θα αντιμετωπίσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που του είχε υποσχεθεί ο Ασφαλιστής στην αρχή της συνεργασίας τους. Με την πιο συνηθισμένη να είναι η περίπτωση που δεν θα λάβει αποζημίωση από το πρόγραμμα ασφάλισης που είχε αγοράσει.

Οι αιτίες για να χαρακτηριστεί Κακός ο Ασφαλιστής είναι αρκετές. Αν και στις περισσότερες δεν έχει ο ίδιος άμεση ευθύνη και αποτελεί μια «παράπλευρη απώλεια».

Μην ξεχνάμε πως όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα και οι καλύψεις βασίζουν την λειτουργία τους και τον τρόπο αποζημίωσης στους όρους και τις εξαιρέσεις των συμβολαίων.

Συνεπώς, αν μια περίπτωση δεν θα πρέπει να αποζημιωθεί θα είναι γιατί το αποκλείει το ίδιο το συμβόλαιο και κατ’ επέκταση η Ασφαλιστική εταιρία που το προσφέρει.

Επιπλέον, πολλές φορές ένας Ασφαλιστής μπορεί να χαρακτηριστεί ως Κακός, γιατί δεν πρότεινε το κατάλληλο πρόγραμμα στον πελάτη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι αιτίες είναι πολλές.

Όπως για παράδειγμα να είναι νέος στο επάγγελμα και να μην έχει αρκετή εμπειρία ή γνώση για να κάνει σωστή ανάλυση των αναγκών του πελάτη.

Όπως και να το δούμε, Καλοί και Κακοί Ασφαλιστές θα υπάρχουν πάντα και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε έναν Ασφαλιστή ατομικά για το πώς θέλει να τον χαρακτηρίζουν οι πελάτες του.

Ο Αχρείαστος…

Τι γίνεται όμως με τον Αχρείαστο Ασφαλιστή;

Με τον χαρακτηρισμό Αχρείαστος, εννοώ πως ο πελάτης δεν θα μπει στην διαδικασία να συναντήσει και να συζητήσει με έναν Ασφαλιστή. Γιατί πολύ απλά πιστεύει πως ένας Ασφαλιστής δεν έχει να του προσφέρει κάτι ή πως είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος. Πολύ απλά δεν πιστεύει στον θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Με αποτέλεσμα η απόφαση του να μείνει ανασφάλιστος, να προκαλεί τόσο του ίδιου όσο και της κοινωνίας προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες με ανασφάλιστα οχήματα ή οι ιδιοκτήτες με ανασφάλιστα σπίτια ή επιχειρήσεις που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η άρνηση ή άγνοια τους να μιλήσουν με ένα Ασφαλιστή, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν στον εαυτό τους και την οικογένειά τους τεράστια οικονομική καταστροφή.

Κατ’ επέκταση η απόφασή τους να επηρεάζει και το κοινωνικό σύνολο, αφού η πολιτεία θα πρέπει να αναλαμβάνει να αποζημιώσει της ζημίες που προκάλεσαν ή υπέστησαν.

Όμως, υπάρχει ένα θετικό σε ότι έχει να κάνει με τον Αχρείαστο Ασφαλιστή. Σε αντίθεση με τον Καλό και τον Κακό, ο Αχρείαστος είναι ένας χαρακτηρισμός που μπορεί να αλλάξει.

Εμείς οι ίδιοι οι Ασφαλιστές, μπορούμε εφόσον συνεργαστούμε να αλλάξουμε τον χαρακτηρισμό σε Χρήσιμο Ασφαλιστή. Διότι είναι ένας χαρακτηρισμός που η αλλαγή εξαρτάται αποκλειστικά από τις συντονισμένες προσπάθειες όλου του συνόλου των Ασφαλιστών.

Τα τελευταία χρόνια, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω αρκετούς συναδέλφους να κινούνται όπως και έγω προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από τα social media, με βίντεο, άρθρα, infographic και post καθημερινά παρουσιάζουν το όφελος του να είσαι ασφαλισμένος και προστατευμένος. Εστιάζοντας στις ανάγκες που μπορούν να καλύψουν και λιγότερο στα προϊόντα που έχουν για να αγοράσει ένας πελάτης.

Με το τρόπο αυτό ο πελάτης αρχίζει να γνωρίζει σιγά – σιγά το άλλο πρόσωπο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αυτό που θα του καλύψει με την βοήθεια ενός Ασφαλιστή τις ανάγκες του και θα του δώσει την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ώστε να μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον για τον Καλό, τον Κακό και τον Χρήσιμο…Ασφαλιστή.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Insurer (Ιανουάριος 2025)


Αν το παραπάνω άρθρο σας άρεσε μπορείτε και εσείς να το μοιραστείτε με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, στέλνοντας το με mail ή κοινοποιώντας το στα social media σας.

Αυτό θα βοηθήσει και άλλους ανθρώπους να μάθουν για την Ιδιωτική Ασφάλιση και τα οφέλη της.

Τέλος μην ξεχάσετε να με ακολουθήσετε σε Facebook, Instagram, Linkedin ώστε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα άρθρα που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα.

 
Orfanidis Α. Nikοlaos

Είμαι ο Νίκος Ορφανίδης, Ασφαλιστικός Πράκτορας από το 2001.

Είμαι παθιασμένος με την δουλεία μου. Είμαι υπερήφανός και αγαπώ όλα αυτά που η ιδιωτική ασφάλιση προσφέρει σε όποιον αποφασίσει να την κάνει κομμάτι της ζωής του.

Μου αρέσει να μοιράζομαι μαζί σας όλα όσα γνωρίζω για την δουλεία μου και τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Επιπλέον μου αρέσει να δημιουργώ περιεχόμενο, για αυτό και στην σελίδα μου θα βρείτε το προσωπικό μου blog και τα επεισόδια από το podcast “Ο Ασφαλιστής”.

Μπορείτε να με ακολουθήσετε σε Facebook, LinkedIn , Instagram καθώς και στο Spotify.

https://www.orfanidisnikolaos.com
Previous
Previous

Ασφαλιστικές Καλύψεις: Τα Φυσικά Φαινόμενα.

Next
Next

Οδηγός Ασφάλισης: Τα 5 βήματα για να ασφαλίσεις σωστά το παιδί σου.